Dondurmalar

CENNET YEMİŞİ ANTEP FISTIĞI İLE DOĞRU DONDURMA

antep fıstığı ile dondurma

Binlerce yıl önce, Havva ile Adem’in aşk hikayesinde yer alan, kralların sofrasına konuk olan, göklerden indiğine inanılan, tarihimizde ki çeşitli kaynaklarda da ‘cennet yemişi’ olarak geçen bir yiyecek; Antep Fıstığı!

Rivayete göre; dünyada ki ilk kadın, güzeller güzeli Havva, ilk çocuklarına hamileyken bir gece rüyasında cennet yiyeceklerini görür, tam yiyecekken uyanır. 

Adem aşeren eşine cennet yemekleri ararken gök yarılır ve bir ağaç iner yoluna. Adem ağacı görünce şaşırır, yaprağına, dalına bakar bir küçük fıstık koparır.

Yemiş acı olduğu için kabuğu ile yiyen Adem üzülür. 

Damağında önce kekremsi, sonra harika bir tat kalınca anlar, kabuğunu ayıklayarak Havva’ya götürür yemişleri.

Havva yer yemez hatırlar, cennette yediği yemişlerdir bunlar.

İşte Antep Fıstığıyla ilgili, bilinen en eski hikaye budur; ‘cennet yemişi’!

Babil’in Asma Bahçeleri’ni süsleyen fıstık ağaçlarıyla, halkına fıstığı yasaklayan devlet büyükleri arasında gidip gelen bir fıstık masalı olmuş zamanla. 

Hatta M.Ö 7000 yılında, fıstık kralların sofralarında ağırlanır, bu durum ise

bizlere, o dönemde fıstığın yararlarının ve lezzetinin onaylandığını kanıtlarmış. 

Cennet yemişi fıstığın, halkla buluşması ise oldukça uzun zaman almıştır.

Göklerden inen, saraylara sığdırılamayan, kavrulunca ayrı, çiğ iken ayrı, tatlılarda ayrı lezzeti olan fıstık, günümüzde farklı bölgelerde çeşitli türlerde yetiştirilmektedir. 

Bugün tükettiğimiz Antep Fıstığının formu Tunç Çağına, soyunun ise bugün Özbekistan olarak bildiğimiz coğrafyaya dayanmakta olduğu, kimi bilim insanlarınca aktarılmış.

Yakın tarihimizde de sık sık mutfaklarda, yemeklerde hatta son zamanlarda gelişen yiyecek alışkanlıklarında da kendine yer bulan Antep Fıstığı, beslenmemizde de büyük öneme sahip.

Son zamanlarda karşılaştığımız gastronomi trendlerinden biri de, vücudumuzun protein ihtiyacını bitkisel ürünlerle karşılamak.

Hem protein ve diğer elementlerin zengin olması, hem lezzetli olması sebebiyle Antep Fıstığı daha da cazip hale gelmiştir.

Günde 10 adet kadar Antep Fıstığı, vücudun günlük yağ ihtiyacını karşılayabilmekle birlikte, protein, B1 vitamini, ve fosfor ihtiyacının çoğunluğunu karşılamaktadır.

E, B, C vitaminleri yönünden zengin oluşu ve kan şekerinin ani yükselmesini engellemesinden dolayı özel beslenme tiplerinde ve diyetlerde sıklıkla tercih edilmektedir.

Antep Fıstığının günümüzde yetiştiği bazı bölgeler; Afganistan, Tacikistan, Pakistan; Anadolu, Kafkasya, İran ve Türkmenistan olarak sıralanabilir. 1940’lara kadar Antep Fıstığı Şam Fıstığı adı ile tanınmaktaydı.

Aslında Şam, önemsiz miktarlarda fıstık üretimi yapmaktaydı ancak ticareti bu ülkenin yolu üzerinden yapılırken, Antep Fıstığı Şam Fıstığı ismini almıştı.

Ülkemizde Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Antep Fıstığının gen merkezi ve ilk kültürlenen bölge olmasının yanında; kendine özgü ekolojik özelliğinden dolayı Antep Fıstığı Güneydoğu Anadolu Bölgesinde başarılı bir şekilde yetiştirilmektedir. Bu bölgemizde bulunan Şanlıurfa, Gaziantep ve Adıyaman; Antep Fıstığı yetiştirmede, Türkiye üretiminin yüksek çoğunluğunu karşılamaktadır.

Türlü efsanelere konu olan, kralların yiyeceği ve cennet yemişi olarak bahsedilen Antep Fıstığı, gelişen teknoloji, çeşitlenen yiyecek içecek sektörüyle birlikte, zamanla farklı şehirlerde kendi borsasını oluşturmuş, farklı kalitelerdeki türleriyle geniş bir pazarda alıcısına ulaşmaya başlamıştır.

Ülkemizde Yaklaşık 12 Farklı Antep Fıstığı Türü Bulunmakta

Bunlardan bazıları, Tekin, Barak Yıldızı, Halebi, Ohadi ve Siirt türleridir.

Serez Dondurmacısı olarak bizler; Antep Fıstıklı Dondurmalarımızda sizleri en yüksek kaliteli ve en lezzetli iç Antep Fıstığı olan Boz İç Antep Fıstığıyla buluşturmanın gururu içerisindeyiz. Gurme dondurma sınıfımızda yer alan Antep Fıstıklı dondurmamız, gurme dondurma sınıfının en popüler dondurmasıdır.

Kaliteli dondurma kaliteli malzeme ile yapılır.

Antep fıstığının en kalitelisi yukarıda da bahsettiğimiz gibi 45 gün erken hasat edilen Boz İç Antep Fıstığı dır.

Ağustos ayında yemişlik antep fıstık hasat edilmeden 45 gün önce erken hasat edilen fıstığa Boz İç Antep adı verilir.

Erken hasat edilen bu fıstıklar zümrüt yeşili renge sahiptir ve aroması çok yüksektir. 

İri taneli, yemyeşil, sağlıklı ve besin değeri yüksek bu fıstıkları özenle kavurup, taptaze süt ve kaymakla buluşturarak şubelerimizde siz değerli misafirlerimizin beğenisine sunuyoruz.

Cennet Yemişi olan Antep Fıstığını, göklere sığdıramayıp, sizlerle buluşturduğumuza çok mutluyuz.

Gelin kendinize ve ailenize bir iyilik yapın, doğru dondurma tüketin..

Dondurmacınızı doğru dondurma yapmaya teşvik edin.

Dondurmanızı dondurmacınızdan tüketin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir